Cele mai bogate orase ale lumii

Topul celor mai bogate orase din lume a fost intocmit tinandu-se seama de PIB-ul (Produsul Intern Brut) acestora estimat pentru anul in curs. Adica valoarea totala a bunurilor si serviciilor tranzactionate pe teritoriul acestor orase.

PIB-ul unui singur astfel de oras, este mult mai mare decat PIB-ul unor tari intregi. Ca si comparatie, PIB-ul Romaniei, pe anul in curs, este estimat la 179 miliarde de dolari.

Iata topul celor 10, cele mai bogate, orase ale lumii:

Shanghai, China

ShanghaiCu un PIB de 516,5 miliarde de dolari si o populatie de peste 23 de milioane de locuitori, Shanghai-ul se plaseaza pe locul 10 in topul celor mai bogate orase.

Este centul economic al Chinei, intins pe 6341 de kilometri patrati, unde isi au sediile o multime de companii si de unde pleaca mii de tone de produse spre toate colturile lumii.

Shanghai-ul isi are inceputurile in anul 960 D. Hs. cand intra in istorie ca un sat de pescari.

De la acest statut modest a crescut treptat pana in sec. XX cand a devenit principala poarta de intrare in China a comertului european. Insa abia dupa anii `80 Shanghai devine ceea ce este azi, o metropola a Orientului indepartat si un important centru economic si financiar al lumii.

Moscova, Rusia

Cu 520 de miliarde de dolari in PIB, 2 510 km patrati si 11 milioane jumate de locuitori, capitala Rusiei se afla pe locul 9 in lume in topul celor mai prospere orase.

Inceputurile Moscovei sunt invaluite in negura evului mediu, mai precis prin sec. XII. De atunci a trecut printr-o multime de transformari, drame si razboaie.

Este cunoscuta printr-o serie de constructii emblematice: Kremlinul, Catedrala Iisus Mantuitorul, Teatreul Balshoi etc.

Chicago, SUA

Cu 524 de miliarde de dolari, valoarea PIB-ului, 606,1 km patrati si 2,7 milioane de locuitori, Chicago, capitala statului american Illinois, isi are inceputurile in 1837. Etimologia toponimului se datoreaza triburilor indigene care traiau in zona in sec. XIX si in a caror limba “shikakwa” insemna “ceapa salbatica”.

Poreclit si “Orasul Vanturilor”, Chicago a cunoscut o expansiune rapida in sec. XX, astazi fiind un important centru de productie si sediu al mai multor institutii mass-media de peste Ocean.

Osaka, Japonia

654,8 miliarde de dolari valoarea PIB-ului, 552 km patrati si 1,5 milioane de locuitor, acestea sunt statisticile pentru cel de al 7 lea oras in topul celor mai bogate din lume.

Osaka este locuit inca inainte de era crestina, dar avantul economic il cunoaste in timpul perioadei Edo (sec. XVII-XIX).

Azi este un important centru al industriei metalurgice, textile si de mase plastice.

Paris, Franta

PIB de 669,2 miliarde de dolari, 105,4 km patrati si 10 milioane jumate de locuitori.

Probabil cel mai celebru oras al lumii, supranumit “Orasul Luminilor”, capitala Frantei este un important cetru economic si cultural al Europei.

Isi are originile in antichitatea celtica si isi trage numele de la vechiul trib galic al Parisii-lor, insa dupa sec. XVIII cunoaste o adevarata explozie economica si demografica.

Parisul are o multime de atractii, de la Turnul Eiffel, simbolul metropolei, pana la puzderia de case memoriale ale unor celebritati, muzee, palate etc.

Londra

Cu un PIB de 731,2 miliarde de dolari, capitala britanica depaseste Parisul la capitolul bogatie, suprafata (1 570 km patrati), dar nu si ca populatie (doar 8,2 milioane).

Londra a fost intemeiata de romani in antichitate, sub numele de Londinium si a cunoscut toate vitregiile istoriei, de la ciume, la incendii si razboaie. Dar in acelasi timp s-a bucurat si de avantajele statutului de capitala a celor mai mare imperiu colonial din toate timpurile.

Bogatia de azi si-o datoreaza industriilor si bancilor care isi au sediul aici.

Seoul, Coreea de Sud

Cu un PIB de 779,3 miliarde de dolari, 605 km patrati si in jur de 10 milioane de locuitori, capitala coreeana ocupa un binemeritat loc 4 in topul celor mai prospere orase ale lumii.

Cu inceputurile in perioada medievala, Seoul-ul de azi isi datoreaza bogatia industriei electronice, textile si metalurgice, numeroase companii de profil avandu-si sediile aici.

Los Angeles, SUA

Los Angeles se afla pe locul 3 in topul celor mai bogate orase ale lumii, cu un PIB de 789 miliarde de dolari, 1 302 km patrati si 3,8 milioane de locuitori.

Cucerit in 1847 de SUA de la Mexic, El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles, cum era numit de locuitorii sai hispanici, a devenit simplu “Los Angeles”.

Astazi isi datoreaza pozitia a 3 a in topul celor mai bogate orase din lume industriei financiar-bancare, precum si studiourilor de la Hollywood, ce reprezinta una dint principalele atractii turistice.

New York, SUA

New YorkUn PIB de 1 210 miliarde de dolari, o suprafata de 1213 km patrati si 8,2 milioane de locuitori, plaseaza New Yorkul pe locul 2 in topul nostru.

Teritoriul orasului a fost cumparat de olandezi de la triburile bastinase in schimbul unor ridicole margele din sticla si oglinzi colorate, apoi a trecut cand in mana englezilor, cand a olandezilor, pana ce in 1776 a devenit parte a noului stat american independent.

Imobiliarele, industriile, serviciile de advertising si bancile sunt principala sursa de bogatie a celebrei metropole americane.

Si totusi, orasul cu cel mai mare PIB din lume este:

Tokyo

TokyoAcest fapt se datoreaza unui PIB urias de 1 520 miliarde de dolari.

Capitala Japoniei se intinde pe 2 187 km patrati si are peste 13 miliarde de cetateni.

Ca si Osaka, Tokyo isi are inceputurile in perioada Edo cand era un simplu sat pescaresc. De atunci Tokyo a crescut odata cu Japonia si a impartasit dezvoltarea si decaderea acesteia, trecand prin toate bucuriile si dramele poporului japonez.

Astazi isi datoreaza prosperitatea uriasei industrii electronice pe care o gazduieste, dar si bancilor si agentiilor de publicitate.

Cum spuneam si la inceputul articolului, topul celor mai bogate orase din lume este intocmit in functie de PIB, iar orasele cu cel mai mare PIB nu sunt neaparat cele mai curate, cele mai sigure, cele mai sanatoase si nici macar cele care ofera locuitorilor lor cel mai ridicat nivel de trai.

Acestea din urma vor face in curand subiectul unui alt articol al site-ului nostru.


About author
1 comment on this postTrimite
  1. Tokyo nu are 13 miliarde locuitori!

Submit your comment

Please enter your name

Campul "Nume" este obligatoriu

Adresa de email invalida

Emailul este obligatoriu

Nu ai scris comentariul

Totul despre bani si putere © 2016 Toate drepturile rezervate